Chladící vozy ČSD v modelu podruhé

Naskytla velice výhodná koupě chladícího vozu z původní produkce firmy PIKO, vyráběný v několika verzích, a jelikož jsem měl doma dosud nepoužité obtisky na chladící vůz, bylo rozhodnuto o rozšíření vozového parku o další izotermický vůz. Model vzniklý přestavbou má představovat vůz typu EKB 2, výroba Dessau 1959, z intervalu s původním označením Lp 5-17300 a vyšší konkrétně pro pivovar Staropramen. Samozřejmě nejprve bylo potřeba sehnat potřebnou dokumentaci a následně začít s přestavbou. Hlavně bylo třeba vše přeměřit a naplánovat, protože výchozí model je delší než originální vůz, který má vzniknout. Níže uvedené podklady jsou z katalogu výrobce – EisKühelwagen Typ EKB 2:

Po oddělení jednotlivých částí modelu následoval nejvýraznější zásah do konstrukce, zkrácení vozové skříně a rámu (obou jeho částí). Jelikož je třeba docílit užších dveří oproti původním, byl na skříni vozu nalezen podélný střed, okolo něj nemařena část, která byla oddělena lupénkovou pilkou. Z rámu byla odstraněna jedna část mezi vzpěrami. Následně byly jednotlivé čísti začištěny, slepeny a spoje na vhodných místech podlepeny pro dostatečnou pevnost. Důležité je zachování původního způsobu sestavování modelu.

Pak již bylo přikročeno k postupnému doplňování detailů. Obroušení čelních svislých vzpěr na čele a nahrazení naznačením prolisů. Odbroušeny jsou také některé prolisy na střeše. Plošiny (osazeny až během dokončení), stupačky na čele a tažné háky jsou z leptu od Radomíra Maliny, na jednu z nich přibyla klika ruční brzdy a na příslušná místa byla umístěna madla a koncovky z drátu. Boční dveře také dostaly odpovídající doplňky a byly přemístěny vozové schránky (nové jsou z leptu). Rám byl dopěněn o chybějící přestavovače a související táhla. Po dokončení všech úprav přišel na řadu nástřik nákladovou barvou a následně požadovaný odstín. Pak již jen obtisky (výrobce J. Jiran) a nakonec patina.

Následovalo sestavení modelu včetně osazení čelních plošin. Pouze u závaží došlo ke změně, protože se přemístilo z vnitřku rámu dovnitř skříně. Nápravy jsou osazeny nové od firmy Roco. Model je tímto hotov. Nejedná se o žádný super model, spíše zkombinování jednotlivých „levných“ možností (řekněme, dalo by se i zbytků) ke stavbě modelu ČSD.

Mnoho zdaru v tvorbě přeje Jakub Čermák

Zdroje:

Níže uveřejněná fotografie odkazuje na galerii:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *