Výstava „Kouzelný svět mašinek“ Bakov nad Jizerou (23. a 30. 11. 2014 a 10. 1. 2015)

Na jaře roku 2014 jsme se od kolegy Petra dozvěděli o možnosti uspořádat výstavu železničních modelů v Městské knihovně v Bakově nad Jizerou. Přestože to byl dobrý nápad, zároveň s ním ale vyvstaly jisté problémy. Některé naše modely již měly za sebou dvě „statické výstavy“, pokud se to tak dá nazvat, ale nebyly prozatím v dlouhodobém provozu a kolejiště ve velikosti HO bylo stále v rozpracované podobě a nebyl tudíž možný jeho provoz. Tak nezbylo nic jiného než se v rámci času a možností pustit do jeho zprovoznění a uzpůsobení k výstavě.

Skončilo léto a čas výstavy, který byl plánován na závěr roku, se neúprosně blížil. Postupně svoji účast přislíbili ještě další dva kolegové modeláři Petr Jordanov a Jarda Šimeček, což jsme samozřejmě všichni velice uvítali. Bylo potřeba připravit výstavní místnost v patře nad Městskou knihovnou v Muzeu Bakovska a navrhnout rozmístění. Na tomto místě bych velice rád poděkoval paní Taťáně Dvořákové, vedoucí knihovny, bez jejíhož prvotního nápadu a vstřícného přístupu nebylo možné uvedenou výstavu vůbec uspořádat.

A pak už nic nebránilo v půlce listopadu začít chystat expozici. V sobotu 22. 11. 2014 bylo již vše na svém místě a řádně vyzkoušeno. Pak už následoval den D a hodina H. Dne 23. 11. 2014 ve 14:00 hod. byla vernisáží zahájena samotná výstava. K vidění zde byla dvě provozní kolejiště ve velikosti TT (1:120), jedno ve velikosti HO (1:87), tři moduly ve formě diorám ve velikosti TT a modely jak ve velikosti TT a HO, které nebyly provozovány na kolejištích. Tolik lidí, kolik přišlo na zahájení a i v pozdějších dnech na výstavu, to jsme si snad ani nepředstavovali. Výstavní místnost občas doslova „praskala ve švech“. Odpoledne uteklo opravdu rychle a nebýt zavírací doby výstavy, která byla i tak z důvodu zájmu prodloužena ještě o hodinu, chodili by lidé snad až do večera. Druhý termín výstavy byl v dalším týdnu o první adventní neděli 30. 11. 2014. Jelikož byla účast obecenstva srovnatelná s prvním dnem, bylo rozhodnuto mimořádně otevřít výstavu ještě po Vánocích 10. 1. 2015 a případně ukázat něco nového co se během Vánoc „urodilo“. Následoval už jen skutečný konec a úklid. I přes drobné „provozní“ problémy se výstava vydařila na výbornou a spokojení byli modeláři, dospělí návštěvníci a především děti. Ještě zbývá dodat, že zde své modelářské umění předvedli ve velikosti TT (1:120) pánové Petr Jordanov, Jaroslav Šimeček a Petr Turek a ve velikosti HO (1:87) moje maličkost a můj otec pan Milan Čermák.

Poděkování za nás všechny patří našim rodinám, bez jejichž podpory a shovívavosti by modely nemohly vzniknout a nebyla by možná ani tato výstava. Ještě jednou chci poděkovat vedoucí Městské knihovny paní Taťáně Dvořákové a také všem dalším osobám, které se byť i nepřímo na výstavě podílely. Díky velkému zájmu a příjemnému pocitu z vydařené výstavy bylo rozhodnuto se zde po roce opět setkat.

J. Čermák (foto autor)

Fotoreportáž (J. Čermák)

Pár fotografií na ukázku:

Karkulka T 444.1069 je připravena k odjezdu s Os vlakem (velikost TT)
Vitrína s vystavenými továrními modely (vpředu velikost TT, v pozadí velikost HO)
Na kolejištích docházelo i k zajímavým setkáním vozidel (velikost TT)
372 014-1 s cisternovým vlakem (velikost TT)
Model Bakovské zastávky z let 1819-1916 (velikost TT)
Nákladní vůz řady Ztr (velikost HO)
Přípřež na osobním vlaku v podání T 334.002 a 422.0 (velikost HO)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *