150 let T.K.P.E.: 5. díl – Mosty nad řekou Jizerou

Úvodem je třeba upřesnit, že přímo přes řeku Jizeru vede v Bakově nad Jizerou pouze jeden ze tří železničních mostů. Další dva, z nichž jeden je přímo navazuje na tento nad řekou, jsou tzv. inundační a pomáhají tedy při povodních snižovat nápor vody na železniční těleso vedené právě přes záplavové území řeky Jizery.

původní mosty z roku 1865

Mostní konstrukce, které si zde můžeme prohlédnout, ale nejsou původními pamatujícími ještě zahájení provozu na zdejší trati v roce 1865. Pravděpodobně z důvodu zvyšujících se nároků na provoz došlo dne 22.6.1927 (někdy je uváděno chybné datum 21.6.1927) k jejich výměně za nové ocelové provedení vyrobené ve strojírnách v Hradci Králové a Pardubicích. Dle dochované dokumentace, byla nová mostní konstrukce nejprve postavena vedle stávající. Starší byla posléze vysunuta do strany a nová zaujala její místo. Výluka byla naplánována od 10:50 do 13:40, z dnešního pohledu na neuvěřitelné 2 hodiny a 50 minut! A to včetně povinné zatěžkávací zkoušky dvojicí lokomotiv řady 434.0 s jedním plně naloženým nákladním vozem! Jednalo se na tehdejší dobu o velikou událost při které nechyběla ani živá hudba a na 2000 přihlížejících diváků. Dle neověřených informací byla součástí této rekonstrukce i stavba druhého inundačního mostu, který zde původně nebyl. Až v roce 1928 byla na mostech zřízena lávka pro pěší na spojnici mezi bakovským nádražím a městem. Díky tomu se výrazně zkrátila cesta na stanici, neboť do této doby bylo nádraží přístupné pouze po silnici a most na Malé Bělé.

Samozřejmě se časem i na těchto „novějších“ mostech postupně začal podepisovat zub času a začaly chátrat především dřevěné lávky pro pěší. Proto proběhla v letech 2014 a 2015 k jejich kompletní, víceméně generální, oprava. Takže si přejme ať bezproblémově slouží i nadále.

pohled na mosty před rekonstrukcí – odkaz na galerii:

rekonstrukce mostů – odkaz na galerii:

Zdroje:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *