150 let T.K.P.E.: 4. díl – Oslavy 150 let T.K.P.E. ve dnech 5. a 6. září 2015

V sobotu 5. a v neděli 6. září 2015 se rozjely mnohé historické vlaky připomínající právě onu slavnostní událost zahájení provozu na tratích z Turnova do Kralup nad Vltavou resp. Prahy. V čele souprav složených převážně historických vozů stanuly parní lokomotivy 213.902, 310.0134, 434.2186, 464.008 a 475.111 a také motorová T 435.0111, kterým zdatně vypomohly motorové vozy M 131.1081 a M 240.056. Součástí oslav byl také bohatý doprovodný kulturní program ve stanicích, můžeme zmínit Turnov, Příšovice, Loukov, Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou město, Kropáčova Vrutice, Neratovice a Kralupy nad Vltavou. Navíc byla v lokomotivním depu Turnov pro fanoušky železnice a techniky připravena výstava drážních vozidel. Oslavy k výročí zahájení provozu v Bakově nad Jizerou městě byly zahájeny dobovým příjezdem pana starosty, který následně přednesl slavnostní řeč. Samozřejmě nechybělo mnoho lidí, často v historických kostýmech. Následně byla na železniční zastávce odhalena pamětní deska a pak už nic nebránilo příjezdu vyzdobeného Statutárního vlaku z Turnova s lokomotivou 310.0134 v čele. Naštěstí bylo v sobotu účastníkem oslav i hezké počasí, které pak v neděli zase ukázalo i druhou zataženou a někdy také deštivou tvář. Přesto si myslím, že se oslavy vydařily a velké poděkování a uznání patří všem, kteří se na těchto oslavách, třeba i nepřímo, podíleli. A bylo nám ctí k tomu alespoň malou měrou také přispět svými konzultacemi a poznámkami při návrhu a výrobě místní pamětní desky.

Fotogalerie z oslav – autor J. Čermák

„Naše“ trať právě oslavila 150. let a takové kulaté jubileum i dráha slaví jen jednou. Za tu dobu dokázala pro naše město přepravit neuvěřitelné množství lidí a nákladů a tak ji popřejme vše nejlepší do dalších let …

Jakub Čermák

spolupracovali a materiály poskytli, za což jim děkuji: Milan Čermák a Petr Turek

Použité zkratky:

  • B.C.B. BöhmischeKomerzialbahnen (České komerciální dráhy)
  • BMB/ČMD     Böhmisch-Mährische-Bahnen/Českomoravské dráhy
  • B.N.B. Böhmische Nordbahn Gesellschaft (Česká severní dráha)
  • ČSD    Československé státní dráhy
  • K.k.St.B.         Kaiserlich-königliche österreichische Staatsbahnen (Rakouské státní dráhy)
  • St.E.G.           k. k. privilegierte österreichische Staatseisenbahn-Gesellschaft (Rakousko-Uherská společnost státní dráhy)
  • T.K.P.E.          Turnau – Kralup – Prager Eisenbahn (Turnovsko-kralupsko-pražská dráha)

Zdroje:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *