Výstava „Železnice aneb rovně a též do zatáčky jezdí světem malé vláčky“ Bakov nad Jiz. (28. 11. až 6. 12. 2015)

S blížícím se podzimem roku 2015 jsme začali opět pomalu přemýšlet o uspořádání další výstavy železničních modelářů v Městské knihovně v Bakově nad Jizerou, protože ta předešlá v roce 2014 sklidila neočekávaný úspěch. Od prvopočátku byly jasné dvě věci. Výstava bude a minimálně ve stejném složení modelářů (viz výstava 2014). Je zřejmé, že během roku se každý z nás snažil o rozšíření svého vozového parku a o úpravu stávajícího kolejiště.

Asi nejrazantnějšího kroku, či lépe řečeno změny dosáhl Jarda Šimeček, který přešel od TT (1:120) k „větší dráze“ HO (1:87). A také Petr Turek, který pro změnu postavil panel ve velikosti TT ze sortimentu, který byl k dispozici především v letech 1960-80. Začátkem podzimu nás pak potěšil i příslib dalšího modeláře pana Lukáše Kurucze, který předvedl pěkný modul, jehož námětem je kamenný most. A pro možnost porovnání modelářských měřítek nám pak ještě pan Martin Šelenberk zapůjčil modely ve velikosti N (1:160) a Z (1:220). Atmosféru pak ještě dotvářely obrazy s železniční tématikou od pana Pavla Kainratha.

Postupně se to začalo více a více rýsovat a byly určeny tentokrát čtyři výstavní dny a víkend s první adventní nedělí 28. a 29. 11. a následný 5. a 6. 12. 2015. Samozřejmě velké poděkování pak znovu patří vedoucí Městské knihovny v Bakově nad Jizerou paní Taťáně Dvořákové a dalším osobám, kteří se jakkoli podílely na uspořádání této výstavy. K vidění zde byla dvě kolejiště ve velikosti HO (první představovalo současný provoz na české železnici, druhé pak v letech 1950 až 60), dvě kolejiště ve velikosti TT (první představovalo převážně modelářský sortiment dostupný v letech 1960 až 80, druhé bylo zaměřené na současný železniční provoz na našem území). Dále byl k vidění modul s kamenným železničním mostem. Originální tovární modely a ukázka velikostí různých měřítek pak byla jako minulý rok umístěna uprostřed místnosti ve vitríně, ke které byla přidána ještě jedna, kde bylo díky některým fragmentům a materiálům vztahujícím se k historii zdejší trati číslo 070 vzpomenuto zářijových oslav 150 let zahájení provozu na tratích T.K.P.E.

Sice jsme se ze začátku trošku obávali, zda o ni bude alespoň přibližně stejný zájem jako v loňském roce. Nakonec ale přišlo opět mnoho spokojených návštěvníků, což byl samozřejmě nás hlavní cíl a byli jsme rádi, že jsme udělali všem radost. Tedy samozřejmě hlavně dětem.

Více atmosféru výstavy přibližují snímky ve fotoreportážích. Závěrem: „Tak zase za rok?“

J. Čermák (foto autor)

Fotoreportáž – J. Čermák

Fotoreportáž – P. Turek

Pár fotografií na ukázku:

Pozvánka na výstavu.
Železniční obrazy pomohly navodit tu správnou atmosféru.
Brejlovec 750 287-5 v čele dlouhého nákladního vlaku (velikost HO).
Setkání Bardotky a Brejlovce v ranním slunci (velikost HO).
T 334.0 odjíždí s Mn ze stanice (velikost HO).
422.0 projíždí přes nechráněný přejezd (velikost HO).
K vidění byly i zajímavé stavby modelů (velikost HO).
Bardotka na kamenném viaduktu (velikost HO).
Bardotka na mostě v ranním slunci (velikost HO).
Zajímavá přípřež Karkulky a Rosničky (velikost TT).
Historický model Bobiny E 499.001 (velikost TT).
Ranní snímek motorového vozu M 275.001 (velikost TT).
Vlaky připravené k odjezdu ze stanice (velikost TT).
Omšelý Sergej řady T 679.1 se vydává na trať v čele vojenského transportu (velikost TT).
Elektrická lokomotiva 141 045-5 čeká na svůj další výkon (velikost TT).
Vitrína s několika továrními modely a ukázkou měřítek v popředí.
Vitrína s historickými materiály ke zdejší trati, připomínající oslavy 150 let T.K.P.E. konané dne 5. a 6. 9. 2015.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *